Albalat de cap a cap (0). Ullals, brolls i séquies d'aigua nascuda

Al llarg d'un any, de gener del 2021 a gener del 2022, i xafant moltes vegades el terme, he pogut elaborar un mapa dels ullals, els brolls i les séquies que naixen al terme i van cara avall, cap al nord, a trobar l'Albufera.  


Esta entrada és només per a mostrar ací la imatge del mapa fet, per a conéixer una miqueta més eixe tresor natural que tenim. I és que conéixer el territori de l'aigua pot servir:

  • per a avaluar-ne l'estat i dur a terme accions de millora o de conservació
  • mesurar l'aportació que es fa a l'Albufera (en qualitat i quantitat)
  • replantejar els límits del parc natural (de fet, ullals ben importants com els del Mallorquí, brolladors com els del camí de Moncofa o la séquia de la Senillera estan fora del parc)
  • plantejar projectes ambientals i agrícoles sostenibles
  • ...

Bé, falta molta faena per fer, com ara geolocalitzar tots els punts, analitzar l'aigua, mesurar cabals... que ja queda fora de l'abast al qual s'arriba des d'ací. Tot i això, hi ha la predisposició sempre a col·laborar com siga i amb qui siga per a posar en valor el patrimoni de l'aigua albalatenc, i per extensió, de l'Albufera. 


Afegitó: 

Ací hi ha el mateix mapa, però amb el límit del parc natural de l'Albufera marcat en color carabassa i una comparativa entre 1879 i l'actualitat. En blau clar: ullals, brolls i séquies ara; en blau fosc: ullals que llavors eren més grossos i brolls i séquies que ara no s'hi veuen). Informació treta d'un plànol de la Séquia Real de 1879. 


Juli Jordà Mulet 

Albalat de la Ribera, 9 de febrer del 2023



Comentaris

  1. Me gusta muchísimo este trabajo y me gustaría hablar un día sobre esto. Abraham Latorre me conoce. Maria Sahuquillo.

    ResponElimina
  2. Bon dia, Maria. En voler, en parlem! Ací hi ha una adreça de correu de contacte i un telèfon: pensemalbalat@gmail.com i 680279090. Gràcies per l'interés i que t'agrade! Hi han un grapat d'hores rodant pel terme i preguntant a la gent que coneix el territori.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Albalat de cap a cap (2). El Pantà

Albalat de cap a cap (3). Catalina